14 Şubat Dünya Öykü Günü'nü Kutladık

öykü

İstanbul Gönüllüleri, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü; çevrimiçi ortamdan gerçekleştirdiği bir etkinlikle bu yıl da kutladı.

“İnsan, öyküsüyle var”

 

Yazar Özcan Karabulut’un önerisiyle, 2003 yılında, Uluslararası P.E.N Dünya Kongresi’nde “Dünya Öykü Günü” onaylanmıştır.

Geçen yılki 14 Şubat Dünya Öykü Günü, Pendik Okumak Özgürlüktür rehberi Aysen Eraydın’ın sunuculuğunda gerçekleşmişti. Etkinlikte; Rıfat Ilgaz’ın “Çalış Osman Çiftlik Senin” öykü canlandırmasına, Ömer Seyfettin’in “Hürriyet Gecesi” öykü seslendirmesine yer verilmişti. Yazar, Maltepe Sokak rehberi Tahir Şilkan da “Edebiyatsız bir dünya, edebiyatın önemsenmediği bir dünya yaşanılır gibi değildir” diyen yazar Muzaffer Buyrukçu’nun yaşamından söz etmişti.

Bu yılki 14 Şubat Dünya Öykü etkinliğinde, Orhan Kemal’in öykülerine yer verildi. Etkinliğin sunuculuğunu, Sancaktepe okuma kümesi rehberi Sevda Erdoğan yaptı. Orhan Kemal’in Sait Faik’e yazdığı bir mektubun okunmasıyla etkinlik başladı. Orhan Kemal’in, Sait Faik için “Kim ne derse desin, sen özgün bir Türk öykücüsüsün!” dediği içten mektubunu, Küçükçekmece Göl okuma kümesi stajyer rehberi Kâmil Kıcıroğlu okudu.

“Önce Ekmek” öykü canlandırmasından sonra drama ekibinin doğaçlamalarıyla süren etkinlik, izleyicilerin yüzünü gülümsetti. Okuma kümelerinde, drama çalışmalarının başlayacağı bilgisinin verilmesi, okuma çalışmalarının daha mutluluk verici olacağının işareti oldu. “Eşekli Kütüphaneci” öyküsüne etkinlikte yer verilmesi, izleyicileri etkiledi.

“Eşekli Kütüphaneci Mustafa Güzelgöz'ün, bir gönüllü örneği olan yaşamını, Beşiktaş Martı rehberi Begüm Tarcan anlattı.

Ürgüp’te Tahsin Ağa Kütüphanesi’ne atanan Mustafa Güzelgöz, kütüphanecilik ve gönüllülük tarihine geçmiş bir isimdir. Kütüphaneye gelmeyen köylülerin ayağına, köy köy dolaşarak eşeklerle kitap taşımıştır. 36 köye, seyyar kütüphane hizmeti vermiştir. 1963 yılında, ABD'de de düzenlenen bir yarışmada halkına gönüllü olarak hizmet eden yaratıcı insanların katıldığı, Mustafa Güzelgöz’ün projesi de yer almıştır. Yarışmada, Eşekli Kütüphaneci’nin çalışmaları birinci olup “The Lane Bryant Uluslararası İnsanlık Hizmetinde Gönüllü Takdirnamesi'ni almıştır.

14 Şubat Dünya Öykü Günü kutlaması, “Oyuncu Kadın” öykü canlandırmasıyla son buldu. 15 okuma kümesindeki 192 katılımcıdan 17’si, 15 rehberden 7 ‘si etkinlik ekibinde yer aldı. Etkinlik, iki saate yakın sürdü.

İzleyiciler; seçilen müzikler, kostümler, öykü anlatıcıları ve canlandırmalarla ilgili olarak “çok emek var” değerlendirmesi yaptılar. Kimi izleyiciler, etkinliği “çocukken bekledikleri, pür dikkat dinledikleri radyo tiyatrosu programlarına” benzettiler.

“Oyuncu Kadın” öyküsünün anlatıcısı ve Kadıköy Gönüllü Okurlar katılımcısı Nur Tuluğ Tuksavul, etkinlik ve “Okumak Mutluluktur” projesiyle ilgili olarak düşünce ve duygularını açıkladı: “Etkinlik duyurusu kümemizde yapılınca hevesle başvurdum. Etkinlik öncesinde diksiyon çalışmaları yaptık. İlk kez böyle bir etkinliğe katılmanın heyecanı vardı. İzleyicilerin etkinliğimizi beğeniyle karşılamaları ayrı bir mutluluktu.” Okumak Mutluluktur projesinin “Eğitici, öğretici, sosyalleştiren, harika bir proje” olduğunu belirten Nur Tuksavul, projeyi düşünenlere, uygulayanlara teşekkürlerini iletti.

İstanbul Gönüllüleri’nin, bu yılki 14 Şubat Dünya Öykü Günü etkinlik kaydını, aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

 

İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

-->