1 Pilin Doğada 300 Yılda Çözüldüğünü Biliyor Musunuz?

1 Pilin Doğada 300 Yılda Çözüldüğünü Biliyor Musunuz?

Birçok kimyasaldan oluşan piller, geri dönüşüme kazandırılmazsa sağlık ve çevre sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası’nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.

Pillerin içeriğindeki kurşun; çocuklar ve fetüslerin gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor, hatta beyin hasarından işitme bozukluklarına kadar birçok soruna neden olabiliyor. Yetişkinlerde de hafıza kaybına ve üreme sistemine zarar verebiliyor. Bu nedenle atık pillerimizin doğaya karışmasını engellemeliyiz. Bunun için tek yapmamız gereken ise pillerimizi geri dönüşüme kazandırmak. Bunun için ilçe belediyelerimizin atık pil toplama noktalarına pillerinizi teslim ederek geri dönüşüme kazandırabilirsiniz.

Unutmayalım ki; pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün değerli metaller bulunuyor. Geri dönüşüme kazandırılan atık piller yeniden işlenerek saatten cep telefonuna kadar birçok ürünün ham maddesi olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle atık pillerin geri dönüştürülmesi, hem bizlerin sağlığı hem çevre hem de ülkemizin ekonomisi için çok önemli.

Atık pillerle ilgili kesinlikle dikkat etmemiz gereken 6 davranış;

  1. Atık pillerimizi evsel atıklarla birlikte çöpe atmamalıyız.
  2. Pilleri yakmamalıyız.
  3. Gömerek bertaraf etmeye çalışmamalıyız.
  4. Denize atmamalıyız.
  5. Pilleri ezmemeli ve içlerini açmamalıyız.
  6. Atık pil kutularına atarak geri dönüşüme kazandırmayı unutmamalıyız.
-->