İstanbul Gönüllüleri ve Esenyurt Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin yüzlerce yıl öncesine dayanan Anadolu geleneğinden esinlenerek hayata geçirdikleri Çerçici Pazarı etkinliği büyük ilgi gördü.Ziyaretçilerin kullanılmayan eşyalarını getirip ihtiyaç duydukları bir başka eşyayla değiştirdikleri ve bugüne dek iki kez gerçekleştirilen etkinlikte tam 4300 parça eşya yeni kullanıcıları ile buluştu.
Kıyafetten bebek eşyalarına, mutfak eşyalarından oyuncak ve kitaplara kadar geniş bir yelpazede yer alan ürünler, etkinliğin hazırlık sürecinde gönüllüler tarafından toplanıp temizlenerek paketlendi. Esenyurt Belediyesi’nin araç, yer, masa, sandalye, mekân ve pazar alanı düzenlemesi konularında destek verdiği etkinlikler, pandeminin gerektirdiği koşulların sağlanmasına dikkat edilerek gerçekleştirildi.
Amaç Tüketim Çılgınlığının Önüne Geçmek
İnsanların içine düştüğü tüketim çılgınlığının önüne geçerek paylaşmanın güzelliğini hatırlatmak amacıyla hayata geçirilen Çerçici Pazarı’nda kitaplar ise ihtiyaç sahiplerine karşılıksız veriliyor. Kitap alabilmek için oyuncaklarını getiren çocuklar; pazara tesadüfen geldiği için yanında verecek bir şeyi olmadığı halde ihtiyacı olan eşya kendisine verilince koşar adım evine gidip pazara kullanılmamış bir eşyasını veren ziyaretçiler etkinliği düzenleyenlerin duygulu anlar yaşamasına neden oldu.
Etkinliğin sorumlularından Çiğdem Çınar, Çerçici Pazarı’nda yaşadıklarını şöyle dile getiriyor: 'İnsanı çok etkileyen anlara şahit olduk. Etkinliği satış sanıp gelenlere bunun bir değişim ve dayanışma etkinliğini olduğunu anlatınca, herkesin etrafındaki ihtiyaç sahibi insanlara haber vermeye başladığını gördük. Kardeşine ayakkabı almak isteyen bir çocuğun koşarak evinden oyuncaklarını getirmesi, Suriyeli bir ailenin çocukları için kıyafet aldıktan sonra çocuklarının küçülen kıyafetlerini pazar arabasıyla getirerek bize vermesi, komşusuna perde almak için evindeki yolluğu getiren ziyaretçilerimiz hepimizi çok etkiledi.'
Koşulları daha özel olan ziyaretçiler için sayı sınırı koymadıklarını belirten Çınar, bir kişinin en fazla 4-5 parça eşya alabildiğini belirtti. Çınar; ‘Mesela ziyarete gelen bir amca eşine ve kendisine ait birer hırka getirerek engelli kızına kıyafet aldı. Böyle özel durumda olanlar için bir sınır koymayı doğru bulmuyoruz’ dedi.
Birçok mahallenin ortak noktası olduğu için parklarda hayata geçirilen etkinliğin 3.sü ise Esenyurt Gaziler Parkı’nda gerçekleştirilecek. Etkinliğin önümüzdeki dönemde projelendirilerek İstanbul çapında hayata geçirilmesi de planlananlar arasında.