28 Temmuz Dünya Hepatit Günü kapsamında, İstanbul Gönüllüleri adına Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslıhan Demirel, hepatitsiz bir gelecek için alınması gereken önlemlere dikkat çekti
Covid-19 pandemisinin ortasında viral hepatitler her gün dünya üzerinde binlerce can almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, Hepatit B ve C enfeksiyonu her yıl 1,3 milyon can kaybıyla en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Her yıl 28 Temmuz tarihinde, Dünya Hepatit Günü kapsamında bu önemli hastalığa dikkat çekerek farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslıhan Demirel, viral hepatitlerin karaciğerin iltihaplanmasına yol açan virüslerin sebep oluğu hastalıklar olduğunu ifade etti. Viral hepatitlere başta Hepatit A, B, C, D ve E virüsleri olmak üzere farklı virüs tiplerinin sebep olduğunu açıklayan Doç. Dr. Demirel, Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrı bir öneme sahip olduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Demirel bulaş yollarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Hepatit A virüsü kontamine su ve besinlerle bulaşıyor. Hepatit B ve C virüsü ise kan ve cinsel yolla geçiyor.”
Hepatitten korkma !
Hepatitten korkmak yerine gerekli önlemleri almanın önemine vurgu yapan Doç. Dr. Demirel, korunma yollarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bu virüslerin içinde hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Hepatit B aşısı ülkemizde bebeklere, ilk dozu doğumda, 2. ve 3. dozları ise 1 ve 6 aylıkken, risk grubundaki kişilere ise 0, 1 ve 6 ay takvimi ile 3 doz olarak ve ücretsiz uygulanıyor. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmadı ancak testlerle erken teşhisi mümkün ve kullanılmaya başlanan yeni ilaçlarla tedavide yaklaşık yüzde 95’in üzerinde iyileşme sağlanıyor. Genel olarak viral hepatitlerden korunmanın en etkili yolu ise bulaş yollarına karşı koruma önlemlerinin alınmasıdır.”