Fotoğraf: Orhan Ölmez
İstanbul’da, Sarıyer’in en güzel yerlerinden biri olan Belgrad Ormanı’nın güney doğusunda, Kemerburgaz–Bahçeköy yolu üzerinde 345 hektarlık alanda kurulu bir doğa harikası bulunur: Atatürk Arboretumu. 1500’ü aşkın bitki türünün yer aldığı arboretum, yaşayan ağaçlardan oluşan bir müzedir.
Orman Fakültesi Prof. Dr. Hayrettin Kayacık’ın, Orman Fakültesi’ne talebiyle 1949 yılında arboretumun hazırlıklarına başlanır. Tüm çalışmalar, Orman Fakültesi ve Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nün iş birliğiyle yürütülür. 1959–61 yılları arasında Sorbonne Üniversitesi Botanik Bahçesi enspektörlerinden Mösyö Camille Guinet de çalışmayı destekler.
Fotoğraf: Orhan Ölmez
Ancak proje, ödenek yetersizliği dolayısıyla beklemeye alınır. Arboretum, 1982 yılında Atatürk’ün 100. doğum yılında tamamlanır. Ülkemize özgü ağaçların yanı sıra dünyanın dört bir yanından gönderilen bitki ve ağaçlarla oluşturulan ilk ağaç müzemiz, Atatürk Arboretumu adını alır. Atatürk Arboretumu, 12 Temmuz 1992 yılından itibaren kapılarını herkese açar.
Rahat yürünen gezinti yolları üzerinde göreceğiniz çok çeşitli bitkiler arasında; Peruka Çalısı, Mamut Ağacı, Japon Tespih Çalısı, Adaçayı Yapraklı Laden, Kokulu Servi, Tüylü Kartopu, Parçalı Yapraklı Leylak, Söğüt Yapraklı Dağ Muşmulası, Makedonya Meşesi, Tibet Dağ Muşmulası, Florida Kızılcığı, Kırmızı Çiçekli Atkestanesi, Anadolu Karaçamı, Amerikan Lale Ağacı, Amerikan Bataklık Servi ve Maymun Çıkmaz Ağacı gibi birbirinden ilginç ağaçlar bulunur.
Fotoğraf: Rezan Elbeyli
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaptırılan Kirazlıbent, 1916’da Neşet Hoca tarafından kurulan Türkiye’nin ilk fidanlığı da arboretum içindedir. Ağaçların arasından yürüyebilir, kaz, ördek ve kuğuların gezindiği, kaplumbağaların yaşadığı iki küçük gölet çevresinde keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Arboretum içine yiyecek, içecek gibi ürünler ve top, uçurtma gibi oyun gereçleri sokulması yasaktır. Su içmek için birkaç noktaya yerleştirilmiş küçük çeşmeler bulunur. Her mevsim ayrı güzellikte görüntüler sunan ağaçlar, renkler arasında yürürken fotoğraf çekebilir, anı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Fotoğraf: Gülen Erendağ
Metin: Sinem Baş