Salacak sahilden, güneşin batışını izlerken denizin üzerindeki Kız Kulesi’nin romantizmi insanı büyülüyor. Aşk içinde yalnızlığı derinden hissedebileceğiniz Kız Kulesi’nin yapım tarihi tam olarak bilinmese de bazı kaynaklarda kulenin MÖ 24. Yüzyıla kadar uzanan bir geçmişi olduğu yazıyor.
MÖ 410 yılından itibaren Kız Kulesi ile ilgili bilgilere ulaşmak daha kolay. Yazılı kaynaklara göre Kız Kulesi, Atinalı General Alkibiadis tarafından, boğaza gelen gemilerden vergi almak için kullanılmış. O zaman, denizdeki kayalıkların üzerinde böyle görkemli bir kule yokmuş. Kayalıkların üzerine kule yapımı, Bizans İmparatorluğu döneminde, Komnenos Hanedanı’nda İmparator I. Manuil (I. Manuil Komninos) zamanına denk geliyor. İmparatorun tahtta kaldığı dönem, 1143 ile 1180 yılları arası. İmparator I. Manuil’in, bu kuleyi iki amaçla yaptırdığı belirtiliyor: Boğazın denetimini yapabilmek ve ticari gemilerden vergi almak. Tarihi kaynaklarda, kule ile Avrupa yakası arasına, sallarla batması engellenen bir zincir çekildiği ifade ediliyor. Bazı kaynaklara göre kule, zincirin ağırlığına dayanamayıp zaman içinde yıkılmış. Romalılar döneminde kule birçok amaçla kullanılıyor. Bunlardan öne çıkanı tecrit.
Osmanlı İmparatorluğu döneminin en parlak zamanlarında İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, Rumeli Hisarı ve Anadolu Hisarı varken kulenin bir savunma merkezi olarak kullanılmasına gerek duymamış. Fatih dönemiyle yakından ilgilenen tarih uzmanları, sultanın emriyle yeni bir kule inşa edildiğini yazıyor. Kule, 1509 depreminde büyük zarar görüyor ve Edirne’deki II. Beyazıt Külliyesi’ni de yapan mimar Hayreddin tarafından onarılıyor. Kule, zamanla fener olarak kullanılıyor. Ancak, kule bir akşam alev alıyor ve yanıyor. Yerine kagir bir yapı inşa ediliyor. İmparatorluk döneminde kule, birçok amaç için kullanılıyor: Törenlerde top atışından seyir ve dinlenme alanına kadar. 19. Yüzyıldaki veba salgınında karantina için de Kız Kulesi kullanılıyor.
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında, zemini sağlamlaştırılan Kız Kulesi 1980’lerin başına kadar askeri amaçlı olarak kullanılıyor. Şu anda binada müze ve restoran bulunuyor.
Efsaneler, efsaneler…
İnsan, İstanbul’un en güzel yapılarından birisini gördüğünde, hakkındaki efsaneleri de öğrenmek istiyor. Kız Kulesi’nin gizemli havası, hakkındaki masalsı efsaneleri de çoğaltıyor. Bu efsaneler arasında en çok bilineni, yılan efsanesi. Bölgede yaşamış üç uygarlığın da bildiği efsane, şöyle: Romalı bir imparator, fal baktırıyor ve eşinin öleceğini öğreniyor. Çok sevdiği eşini korumak için onu Kız Kulesi’ne yerleştiriyor. Oldukça korunaklı bir hayat yaşayan kraliçe, sepette kendisine getirilen yemeğin içinden çıkan yılan tarafından ısırılıyor ve hayata gözlerini yumuyor. Aynı efsane, bir Selçuklu sultanının, sevdiği kızının yılan tarafından öldürüldüğünü rüyasında görerek onu Kız Kulesi’ne kapatması ile Türk anlatılarında da görülüyor. Sultanın biricik kızı, kulede herkesten uzak bir hayat yaşarken, bir gün aniden hastalanıyor. Tüm devletlerden kıza hediyeler geliyor. Bu hediyelerden bir tanesi de üzüm dolu bir sepet. Sepet içinden çıkan yılan, kızı ısırarak öldürüyor.
Kız Kulesi’ne Nasıl Gidebilirsiniz?
James Bond serisinin 19. Filmi 1999 yapımı “The World Is Not Enough” filminde de tüm dünyaya görsel bir şölen sunan Kız Kulesi’ne gitmek ister misiniz? Salacak’ta deniz kenarında oturup izlediğiniz, vapurla yanından geçtikten sonra denizin köpükleri arasında gittikçe küçülen görüntüsünden bir türlü kopamadığınız Kız Kulesi’ne gitmek aslında çok kolay. Üsküdar – Salacak’tan tekneler ile ulaşabiliyorsunuz. Gündüz ve akşam boyunca seferler düzenleniyor. İçinde bir müze ve bir restoran bulunuyor. Kule müzesine ziyaret saatleri, 09.00 ile 19.00 arası. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar günün her saatinde gidebileceğiniz restorana rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. En üst kat, Kulede Bar ismini taşıyor. Keyifli, mistik ortam sizi bekliyor.
Kızkulesi’ne gitmek için hafta sonu Kabataş’tan saat 10.00'dan itibaren saatte bir tekne kalkıyor. Son tur saati 18.00. Salacak’tan ise haftanın her günü saat 18.30’a kadar her 15 dakikada bir sefer düzenleniyor. Kule, 19.00 – 20.00 arası bakıma giriyor ve 20.15’ten itibaren tekrar tekne seferi düzenleniyor. Kuleden en son tekne ise 00.30’da kalkıyor.