Okumak Mutluluktur Projesi

Okumak Mutluluktur

Kitaplar, içinde yolculuğa çıkabileceğimiz birer dünyadır. Bizi; bilmediğimiz yerlere, zamanlara, yaşanmışlıklara götürür.

Öykü ya da roman karakterlerinin yaşadıklarını, duyumsadıklarını ustalıkla anlatan yazarların eserlerinden insanlığı tanırız. İki bin yıllık bir kitaplığın girişinde “Ruhun Şifa Yeri” yazmaktadır.

Hayatımıza huzur, anlam, güzellik katan; insan yaşamı hakkında yeni bakış açılarına erişmemizi sağlayan kitaplar okumak ve onlar hakkında konuşabileceğimiz insanların olduğu ortamlarda bulunmak ufkumuzu genişletir.

Biz de İstanbul Gönüllüleri olarak “Okuma Grupları Zinciri” oluşturuyoruz! “Okumak Mutluluktur” projesi; İstanbul’un ilçe ve mahallelerinde, okuma grupları kurmayı hedeflemiş bir projedir. Okuma gruplarıyla; okumayı sosyal bir etkinliğe dönüştürmek, düzenli olarak kitap okunmasını sağlamak, “Bilinçli Kitap Okuma” alışkanlığı edindirmek gibi yararlar amaçlanmaktadır.

Okuma gruplarımız; bir sorumlu, bir rehber ve en çok 12 üyeden oluşur.

Toplantıların Yapılışı:

Okuma kapsamında, yerli yazarlarımızın öyküleri ve romanları bulunmaktadır. Okuma grubu üyeleri, belirlenen eserleri okuyup gelerek toplantılara katılırlar. Okuma grubu toplantılarına ayda 4 ila 6 saat arasında zaman ayrılır. Ayda bir kez yapılan toplantılarda; üyeler, sırasıyla eserle ilgili görüşlerini belirtir, duygu ve düşüncelerini paylaşırlar. Ardından okuma grubu rehberi, değerlendirmelerini grupla paylaşır. Birlikte kitap okumanın mutluluğu, aylık toplantıların heyecanlı bekleyişi, kitaplarla yaşamanın farklılığı herkese yayılır.

Not: Pandemi süresince, okuma grubu toplantıları “çevrim içi” ortamda yapılır.

 Her okuma grubu için bir rehber gereksinimi vardır.

“OKUMA GRUBU REHBERİ” OLABİLİRSİN!

“Okuma Grubu Rehberliği” yapabilecek öğretmenlere, yazarlara, şairlere, sanatçılara, edebiyatla uğraşarak kendini yetiştirmiş tüm iyi okurlara erişmek istiyoruz. Okuma grubu rehberliği yapmaya uygun görülen kişilerle “Okuma Grubu Rehberliği Kılavuzu” paylaşılacak olup, Rehberler ek çalışmalarla desteklenecektir.

Rehberlerde aranan nitelikler aşağıda sıralanmıştır:

  • İstanbul il sınırları içinde ikamet etmesi,
  • Ayda birkaç kez yapılan okuma kümesi toplantılarına katılması,
  • Okuma kümesi katılımcılarına; Örge, dil-anlatım, karakterler, zaman-uzam, itki, nesneler, canlandırma, konum, toplumsal çözümleme gibi temel unsurları kullanarak, öyküleri-romanları çözümleyebilmelerini sağlayabilecek edebi-estetik bilgileri verebilmesi,
  • Bilinçli-eleştirel kitap okuma yöntemlerini göstererek, çözümlemeli düşünceyle okuma alışkanlığını edindirmesi,
  • Okuma gurubu üyelerini etkin kılabilmesi, pozitif yaklaşımlar göstermesi.

Okuma Grubu Rehberliği Başvurusu

Bilinçli kitap okunmasını ve bütün bu yararlılıkların yaygınlaşmasını önemsiyorsan “Okuma Grubu Rehberi” olmak için hemen rehberlik kayıt formunu doldurarak başvurunu yapabilirsin.

Okumak Mutluluktur Projesi Rehber Başvuru Formu için Lütfen Tıklayınız.

-->