Popüler kültürün okuma alanına da yansıyan olumsuzluklarını, bilinçli-eleştirel okumayla aşma hedefiyle yürüyen Okumak Mutluluktur projesinde, küme çalışmaları bir rehber öncülüğünde gerçekleştiriliyor.
Rehberler; katılımcıları notlar almaya, sağlıklı kaynaklardan bilgi edinmeye, metni derinlemesine kavramaya, edebi bir eser değerlendirme ölçütlerini öğrenmeye, önyargıdan uzak ve zihinsel okuma yapmaya yönlendiriyorlar.
“Perşembe akşamları yaşadığım heyecanı, çocukken bayram sabahları bile hissetmediğimi söylesem abartmış olmam.”
Küme katılımcıları, okuma kümelerinde olmakla ilgili düşünce ve duygularını bazen sözlü olarak bazen yazı ile dile getiriyorlar. Okuma kümesine katılma başvurusunu 2021 Nisan ayında yapan Pera-Neşeli Okuma Kümesi katılımcısı Ayşe Sonduruç, kümeye katılmadan önceki kitap okumasıyla, kümeye katıldıktan sonraki kitap okuma kıyaslamasını, şu sözleriyle dile getiriyor: “Ben daha önceden çok kitap okurdum ama bu kümeye katıldıktan sonra gördüm ki ben kitap okumuyormuşum.”
Pera-Neşeli Okuma Kümesi katılımcısı Ayşe Sonduruç, küme arkadaşlarıyla yapılan çalışmalara dair paylaştığı yazısında ise düşüncelerini şu şekilde aktardı:
“Keşke daha önce bilseydim neye geç kaldığımı. Popüler kitapları okurken, kendimi okur zannettiğim, okuduğumu anladığımı sandığım, aslında bir adım bile yol almadığımı! Ne geç farkettim. Perşembe akşamları yaşadığım heyecanı, çocukken, bayram sabahları bile hissetmediğimi söylesem abartmış olmam. Bir tesadüf eseri gördüğüm bu projede, kendimi, akarsuda yüzmeye alışmış bir balığın okyanusla yaşadığı imtihandaki gibi hissediyorum. Bazen korkuyorum konuşmaya, bazen utanıyorum, bazen heyecandan ölüyorum. Ama hiç bitmesin istiyorum. Bu projeyi hayata geçirenlere, bu kümede olanlara, bana yeni bir kelime öğretenlere bin teşekkür ediyorum.”
OKUMAK MUTLULUKTUR’A KISA BİR ARA
“Okumak Mutluluktur” projesiyle İstanbul’un ilçe ve mahallelerinde, okuma grupları kurma hedefiyle gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza Haziran sonu itibariyle kısa bir ara veriyoruz. Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayacak yıl sonu aramız, Eylül ayı itibariyle son bulacak ve çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.
2020 yılının Eylül ayından itibaren; Anadolu yakasında 8, Avrupa yakasında 4 okuma kümesi oluşturarak okumayı sosyal bir etkinliğe dönüştürmek, düzenli olarak kitap okunmasını sağlamak, “Bilinçli Kitap Okuma” alışkanlığı edindirmek amaçlarıyla çalışmalarımızı sürdürdük.
Okuma kümesi katılımcılarını aynı zamanda bir okuma kümesine rehberlik edebilmeleri için de birçok noktada destekliyor ve rehberlik yapmak isteyen katılımcılar için bir eğitim programı oluşturuyoruz.
Her ilçe ya da mahallede oluşturduğumuz ilk okuma kümesini, “çekirdek küme” olarak tanımlanırken çekirdek kümelerin de kendisine bir okuma kümesi eklemesine “halka küme” tanımını yapıyoruz. Oluşturduğumuz kümelerin, gelecek çalışma dönemlerinde kendilerine yeni bir halka küme eklemesiyle Okuma Grupları Zinciri’ni İstanbul’da daha da büyütmek istiyoruz.