‘Bilinçli Kitap Okuma’ alışkanlığının kazanılması için İstanbul’un ilçe ve mahallelerinde ‘Okuma Grupları Zinciri’ oluşturarak yerli yazarlarımızın öykü ve romanlarını değerlendirdiğimiz Okumak Mutluluktur projesiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpınar, Yaşar Kemal ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve daha birçok değerli ve yerli yazarlarımızın öykülerini ve romanlarını değerlendirdiğimiz Okumak Mutluluktur projesi yeni katılımcıların da dâhil olmasıyla İstanbul’un 11 ilçesinde 13 grup halinde gerçekleştiriliyor. Okumak Mutluluktur projesiyle oluşturulan her grup, 1 rehber ve en fazla 12 üyeden oluşuyor.
“Amaç Bilinçli Okur Olabilme Yolculuğudur”
İstanbul Gönüllüleri olarak düzenlediğimiz her etkinlikte, yaptığımız her çalışmada ve oluşturduğumuz her projede konunun yetkinlerini katılımcılarla buluşturarak kaliteli bir birliktelik sağlamak için çalışıyoruz. Oluşturduğumuz Okuma Grupları’nın her birine sanat ve edebiyatla ilgili atadığımız rehberler, çalışmalara yön vererek katılımcılarla birlikte yerli yazarlarımızın romanlarını değerlendiriyor.
Maltepe Kitap Yolculuğu okuma kümesi rehberimiz olan Nurşen Aydoğan, Okumak Mutluluktur projesine rehber olarak katıldığında çok sevindiğini belirterek, “Projeye en küçük bir katkım olursa sevinç duyarım” diyerek dâhil olduğunu aktardı. Okuma gruplarındaki her bir katılımcının, üzerine konuşulacak kitapları buluşma öncesinde okuduklarını ve çevrim içi ortamda gerçekleştirilen buluşmalarda yapılan değerlendirmelerin estetik açıdan irdelendiğini aktarırken “Amaç bilinçli okur olabilme yolculuğudur.” dedi.
Bir başka okuma grubu rehberi olan Aysen Eraydın ise Edebiyat Öğretmeni olmasının verdiği tecrübe ve bilgisiyle Pendik Okumak Özgürlüktür Okuma Grubu rehberliğini sürdürüyor. Gerçekleştirdikleri çevrim içi buluşmalar hakkında detaylı bilgiler aktaran Aysen Eraydın, “Önceden belirlenen öykülerimizi, romanlarımızı her ay bir grup üyesinin yönetiminde irdeliyoruz. Toplantıyı yöneten arkadaşımız, yazar hakkında bilgi verip kitap hakkında genel bir açılış konuşması yapıyor. Ardından sırayla arkadaşlara söz hakkı veriyor. Toplantının sonunda ben de rehber olarak katılımcıların söylediklerine ek olarak kitabı yorumluyorum. Böylece toplantımız bitiyor.” dedi.
Bir Gruba Aidiyet Hissetmek
Maltepe Kitap Yolculuğu okuma kümesinin 7 ay önce kurulduğunu ve okumaların halen devam ettiğini aktaran Nursen Aydoğan, “Kitap Yolculuğu kümemizdeki arkadaşlarımın heyecanı, onların bilinçli okur olma yolundaki gelişimlerini izlemek çok değerli benim için.” dedi ve şöyle devam etti “Okuduğum öykü ya da romanları, bugün yeniden okumanın hazzını duyuyorum.”
Diğer okuma grubu olan Pendik Okumak Özgürlüktür Okuma Grubu rehberi Aysen Eraydın ise buluşmalarını ve değerlendirmelerini şöyle aktarıyor; “Ben bu tür çalışmaları yıllardır öğrencilerimle yapıyordum. Yetişkinlere rehberlik etmek beni de heyecanlandıran bir çalışma.
Her toplantıda arkadaşların yorumları gelişiyor. Dikkat ettikleri çok çarpıcı noktalar karşısında ya da benim yorumlarım karşısındaki ilginç bir yorumuma verdikleri olumlu tepkiler hem onları hem de beni toplantı sonlarında çok etkiliyor. Bu etkiyi yaşamak çok değerli.”
Yapılan değerlendirmelerin zaman geçtikçe daha yerinde tespitler olduğunu aktaran Aysen Eraydın, “Başta çekingen davranan çoğu üyenin artık çok daha rahat ve yerinde tespitler yaptığını görüyorum. Bir gruba aidiyet hissetmek de aramızda kitapların ışığında bir dostluğun oluşmasını sağlıyor. Ayrıca edebiyatımızın değerli kalemlerini ve eserlerini tanımak, okumanın bizi geliştiren etkisini her geçen gün biraz daha fazla görmek çok mutlu edici. Toplantıların tüm üyelere iple çekilir olması da bu etkinliğin kazanımlarından biri sanırım.” dedi.
“Kendi Kültürünü, Sanatını, Eserlerini Tanımalı İnsanlar”
Yaptıkları okumaların tamamını yerli yazarların eserleri üzerinde gerçekleştiren rehberlerimiz “Her bir öykü/roman yazarının bir derdi olmalı okuruna anlatacağı. Yerli yazarlarımızın öykü/romanlarından kendi insanımızı, tarihimizi, kültürümüzü öğreniyoruz aynı zamanda. Öykü/roman okuma yolculuğunda yerli yazarlarımızı yeni kuşaklara tanıtmak da çok önemli diye düşünüyorum.” dediler ve açıklamalarına şu şekilde devam ettiler “Öncelikle kendi kültürünü, sanatını, eserlerini tanımalı insanlar. Sonra dünyayı anlamlandırmak daha doğru oluyor bence. Bizim de dünyada adı sayılacak yazarlarımız var. Bunları okumak, bilmek hem onlara borcumuz hem de toplumumuza borcumuzdur.”